Alicante

Alicante

Als stedentrip zul je Alicante niet veel aangeprezen zien worden. Opvallend, omdat Alicante juist een leuke mix vormt van het dagelijks leven in de autonome regio Valencia en het toerisme. Met de Explanada España heeft Alicante een wandelboulevard, waar de Ramblas in Barcelona een puntje aan kan zuigen. De stad heeft een geweldig uitgaansleven. Daar komt bij, dat Alicante – vergeleken met andere steden in Europa – misschien wel het meest aangename klimaat heeft. Regen komt in de zomer amper voor en zelfs in de wintermaanden is het vaak aangenaam genoeg om overdag op een terrasje te genieten van wijn en tapas.

Kasteel van Santa Barbara

Bovenop de 1866 meter hoge heuvel Monte Benacantil staat het ‘Castillo de Santa Bárbara’. Het kasteelcomplex is opgebouwd uit elementen uit een ver verleden. Van de overblijfselen die er nu nog staan, stammen de oudste delen uit de 11e, 12e en 13e eeuw. Een groot deel van het kasteel is pas na de Middeleeuwen toegevoegd. ‘Castillo de Santa Bárbara’ is sinds 1966 vrij toegankelijk. Daarvóór heeft het kasteel lange tijd militaire doeleinden gekend. Ook zijn delen van het kasteel af en toe als gevangenis gebruikt.
Je bereikt het kasteel wandelend via de vestingsmuur, of via het Parque de la Ereta. Het gemakkelijkste is de lift te nemen, die midden in de heuvel aangelegd is. Je bereikt de lift via de 205 meter lange wandeltunnel, waarvan de ingang zich aan Calle Jovellanos bevindt. De ingang ligt enkele tientallen meters ten zuidwesten van de witte oversteekbrug voor voetgangers over de drukke Calle Jovellanos. Overdag betaal je voor het gebruik van de lift een kleine vergoeding; ‘s avonds is kun je gratis naar boven.

oude binnenstad

De Oude Stad van Alicante is een favoriete plek. Het is het gebied tussen de Rambla en Monte Benacantil, de heuvel waarop het Kasteel van Santa Barbara staat. Als je door Casco Antiguo loopt, zul je de meeste bezienswaardigheden tegenkomen. Hier vind je onder andere de Basílica de Santa María, het prachtige Placa de l’Ajuntament met het adembenemend mooie gemeentehuis en diverse pleinen, waar je je eventjes aan het stadse leven onttrokken voelt. Probeer vooral open-minded door de wijk te lopen. Ga niet volgens een vast plan van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid, maar laat je verrassen door de straten die elk een geheel eigen gezicht tonen. Casco Antiguo is een must-do als je in Alicante bent.