Zoutmeren Torrevieja

De zoutmeren bij Torrevieja

De bevolking van Torrevieja leeft tegenwoordig grotendeels van het toerisme. Een belangrijke bron van inkomsten is echter nog steeds de zoutwinning uit de zoutmeren, al is die lang niet meer zo belangrijk als vroeger het geval was.
Het zout wordt gewonnen uit de meren bij Torrevieja. Het mooiste is absoluut het ‘Laguna de Torrevieja’. Niet wat betreft de flora en fauna eromheen, maar wel wat betreft de onwaarschijnlijke kleur ervan.  Het is geen vertekend beeld, dat u ziet op Google Earth of op de foto’s van deze site. Het meer is echt lila of roze gekleurd. De kleur is wel afhankelijk van de sterkte van de zon.

Salinas de Torrevieja en La Mata 

Er zijn twee grote zoutmeren bij Torrevieja en La Mata. Ze hebben een dubbele naam. Men noemt ze   ‘Salinas de Torrevieja y de La Mata’, maar ook ‘Lagunas de Torrevieja y de La Mata’. Beide namen worden door elkaar gebruikt. De betekenis van het Spaanse woord ‘Salina’ is in het Nederlands ‘zoutmijn’. Dit verwijst dan ook naar de zoutwinning uit de zoutmeren bij de havenstad Torrevieja.De betekenis van het Spaanse woord ‘Laguna’ is in het Nederlands vertaald ‘strandmeer’. Ook deze naam is op z’n plaats. Van beide benamingen wordt, ook in dit blog, wisselend gebruikt gemaakt, wanneer er over de zoutmeren gesproken wordt.

Kuren in het zoutmeer van Torrevieja

Het zoute water in het meer heeft een medicinale werking. Veel mensen met luchtwegklachten, reuma of huidproblemen hebben baat bij een kuur van enige dagen achtereen in het Salinas de Torrevieja. Sommigen nemen eerst een modderbad, anderen gaan alleen in het zoute water “floaten”. Door het hoge zoutgehalte drijft men op het water. Het water voelt – behalve heel zout – ook vettig aan.